K vybraným problémům správního soudnictví - Petr Průcha (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1998)
Správní soudnictví, jež je u nás v posledním období předmětem výrazného a také oprávněného odborného zájmu, nesporně představuje jednu, v demokratickém a právním státě, z nezastupitelných záruk zákonnosti veřejné správy. V podmínkách právního státu potom správní soudnictví obvykle ještě společně s ústavním soudnictvím vytváří ucelený systém tzv. soudní kontroly veřejné správy. I v našich současných podmínkách lze říci, že v tomto směru jsou již vytvořeny rozhodující ústavně právní a rovněž i některé zákonné předpoklady. Tím je především myšleno ústavně zakotvené právo na soudní ochranu, jakož i ústavně právní a zákonná úprava ústavního soudnictví, a dále i ústavní předpoklad ustavení tzv. Nejvyššího správního soudu.