Mantar zehirlenmesine bağlı rabdomiyoliz zemininde ağır böbrek, karaciğer ve kalp hasarı - Sema Taban; Belda Dursun (Cukurova Medical Journal, 2019)
Mantar zehirlenmelerinin mortalitesi yüksektir, sıklıkla amanita türlerine bağlı gelişir. Elli sekiz yaşında kadın hasta üç gün önce mantar yeme öyküsü ve bulantı, kusma, idrar miktarında azalma şikayetleriyle başvurdu. Değerlendirme sonucunda mantar zehirlenmesine bağlı rabdomiyoliz zemininde akut böbrek, karaciğer ve kardiak hasar olarak değerlendirildi. Hastaya medikal destek tedavi yanı sıra hemodiyaliz ve plazmaferez tedavisi uygulandı, izleminde klinik ve laboratuvar olarak tam düzelme sağlandı. Bu olgu raporunda mantar zehirlenmesinin geniş klinik spektrumu ve ölümcül potansiyeli açısından taşıdığı önemi vurgulamayı amaçladık.