Жаһандану жағдайындағы трансұлттық компаниялар: қызмет ету практикасы. Транснациональные компании в условиях глобализации: практика функционирования - P. A. Mussilimova (Хабаршысы. Экономика сериясы, 2015)
Трансұлттық корпорациялар жаһандану үдерісінің негізгі факторы ретінде қарастырылады. Трансұлттық компаниялар бұл орталықтандырудың жоғары деңгейіне ие. Ол ұйымдастырудың филиалдық жүйесін қолданатын экономикалық және зияткерлік күшті көпсалалы компаниялар. Оларға капиталдың халықаралық аумақтық және салалық қозғалысы тән. Трансұлттану үдерісі өнеркәсіптік фирмалардың, банктердің, қызмет көрсету саласы компанияларының халықаралық қызметінің ұлғаю үдерісі ретінде қарастырылады, ол ұлттық компаниялардың трансұлттыққа айналуына әкеледі. Ол басқа елдердің фирмаларының жұтылуы есебінен капиталдың араласуымен, бірлескен компанияларды құрумен, шетел банктерінің қаржылық құралдарын тартумен сипатталады. Қазіргі таңда трансұлттық корпорациялар – бұл орталықтанудың жоғары деңгейіне ие, ұйымдастырудың филиалдық жүйесін қолданатын экономикалық және зияткерлік күшті көпсалалы компаниялар, оларға капиталдың халықаралық, аумақтық және салалық қозғалысы тән.