Corella amb harmonies del segle XX: la cantata Vida de Maria d’Amand Blanquer (1935-2005) - Àngel Lluís Ferrando Morales (Revista de Cancioneros Impresos y Manuscritos, 2016)
Els textos literaris representen una part important del material del qual fa ús el compositor alcoià Amando Blanquer Ponsoda (1935-2005) en moltes de les seues composicions. Al llarg del seu catàleg, extens i ben variat, trobem una nòmina notable i heterogènia d’autors els quals, mitjançant les seues creacions literàries, actuen com a font d’inspiració per a la música de Blanquer. De tot aquest conjunt, destaquen els textos medievals hispànics, que tenen en les obres de Juan de Mena, Ausiàs March, Joanot Martorell i Joan Roís de Corella, la seua plasmació. L’estudi de la cantata Vida de Maria (1979-1981), una composició de llarga gestació sobre un text de Corella, és l’objectiu d’aquest paper. L’anàlisi de l’obra i el seu acarament amb el text al qual deu la seua articulació, tracta d’esbrinar les relacions amb la poesia de Corella i la proposta sonora de Blanquer, empresa ben atractiva sempre pel tarannà humanístic en general, i literari en particular, d’aquest compositor.