WIN32 API FONKSİYONLARINI KULLANARAK VISUAL BASIC 4 PROGRAMLAMA DİLİNİN 32 BİT VERSİYONUNDA TASARLANAN BİR GÖRÜNTÜ İYİLEŞTİRME ORTAMI - Aydın KIZILKAYA; Mustafa TEMİZ; Sezai TOKAT (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2000)
Bu çalışmada, Win32 API (Uygulama programlama arabirimi) fonksiyonları ve Windows sisteminin temel prensibi olan MDI (Çok dokümanlı arabirim) programlama tekniğini kullanarak Visual Basic 4 programlama dilinin 32-bit versiyonunda tasarlanan bir görüntü iyileştirme ortamı incelenmektedir. Bu ortamda görüntü iyileştirme algoritmaları kolaylıkla uygulanabilmekte ve elde edilen her bir sonuç aynı ortamda ayrı ayrı çerçeveler içerisinde gösterilebilmektedir. Bu ortamda kullanılan görüntü iyileştirme teknikleri; kontrast germe, histogram eşitleme, eşikleme, negatif görüntüleme, alçak geçiren filtreleme, yüksek geçiren filtreleme ve medyan filtrelemedir. Bu ortamda, görüntülerin filtrelenmesi işleminde konvolüsyon (katlama) tekniğinden yararlanılmaktadır.