Kritický teológ a filozof Karol Nandrásky - Tomáš Jahelka (Filozofia, 2024)
Článok približuje nábožensko-filozofické myslenie Karola Nandráskeho, ktorý bol významným predstaviteľom slovenskej luteránskej teológie v druhej polovici 20. storočia. Pôvodne vychádzal zo starozákonnej teológie, avšak neskôr sa venoval náboženskej filozofii. Primárne čerpal z myšlienok a odkazu Friedricha Nietzscheho, ale aj z filozofie existencializmu a procesuálnej teológie. V jeho tvorbe popri filozofii zohráva významnú úlohu aj svetová literatúra a beletria, v ktorej nachádza mnohé podnetné myšlienky a ktorá reflektuje drámu človeka v euroamerickej kultúre. Nandráskeho teologické a nábožensko-filozofická myslenie sa vyznačuje silným antidogmatizmom a kritikou teórie a praxe kresťanských cirkví. Dokladom toho sú viaceré Nandráskeho štúdie aj v časopise Filozofia. Článok nadväzuje na už publikované práce autora tohto príspevku a takisto na práce Teodora Münza, ktorý sa Nandráskeho mysleniu venoval vo viacerých článkoch.