طبقه ‏بندی تصاویر استر براساس نتایج حاصل از پردازش داده‏های فرا‌طیفی هایپریون از دیدگاه کانی‌شناسی درمنطقه لاهرود - هادی جمشید مقدم; مجید محمدی اسکوئی; حمید ذکری (نشریه مهندسی معدن, 2015)
با توجه به هدف اساسی فناوری سنجش از دور مبنی برشناسایی و تفکیک پدیده‏های زمینی، طبقه بندی یکی از مهمترین روش‏های استخراج اطلاعات از تصاویر دورسنجی است. هدف از این مطالعه، تعمیم نتایج پردازش داده‌های ماهواره‌ای هایپریون به تصاویر ماهواره ای استر است. با این کار می‏توان تلفیقی از داده‏های هایپریون با دقت بالا در تشخیص عوارض و داده‏های استر با گسترش بالا در مرحله طبقه‏بندی استفاده کرد. شرط لازم برای این کار ارزیابی قدرت تفکیک داده‏های استر برای کلاس‏های آموزشی حاصل از آنالیز تصاویر هایپریون است که می‏توان با محاسبه امتیاز تفکیک‏پذیری مناطق انتخابی به این هدف رسید. درتحقیق حاضر، 10 کانی تشخیص داده شده از داده‏های هایپریون به روش فیلترینگ تطبیقی میزان‌شده با مخلوط MTMF)) به‌عنوان کلاس‏های آموزشی برروی تصاویراستر فراخوانی و میزان تفکیک‏پذیری طیفی بین کلاس‏های مختلف بررسی شده و در نهایت کلاس‏های مشابه (با تفکیک‏پذیری پایین) با هم ادغام شدند. به این ترتیب 6 کلاس با تفکیک‌پذیری قابل قبول برای انجام طبقه‏بندی تعیین شدند. نقشه طبقه‏بندی در منطقه مورد مطالعه به سه روش پارامتریک حداکثر درست‏نمایی، حداقل فاصله و فاصله ماهالانوبیس تهیه شد و به منظور بررسی میزان کارآیی نقشه‏های به‌دست آمده و مقایسه بین روش‏ها، از ماتریس درهمی بر پایه استفاده از کل پیکسل‏های تصاویر هایپریون به‌عنوان کلاس‌های مبنا استفاده شد. پس از ارزیابی، روش حداکثر درست‏نمایی بهترین عملکرد را نسبت به دو روش پارامتریک دیگر داشت. نقشه فراوانی کانی‌ها با روش‌های به کار گرفته شده در این مطالعه با اطلاعات زمین شناسی منطقه تطابق دارد؛ به نحوی که گسترش بالای کانی‌های سولفاته مانند ژیپس و پلی‌هالیت، نشانه‌های اندکی از کانی مالاکیت با پراکندگی باریک و کم در اطراف کانی‌های زئولیت و گسترش فراوان کانی‌های زئولیتی آنالسیم و مزولیت بر اساس گزارش زمین‌شناسی منطقه قابل توجیه می‌باشند.