Mikroekonomska konkurentnost i njezina važnost za Republiku Hrvatsku - Zlatko Lacković; Ljiljana Dragišić (Ekonomski Vjesnik, 2006)
Konkurentno sposobna poslovna zajednica i konkurentna poslovna okolina preduvjet su rasta zaposlenosti, produktivnosti, BDP-a i standarda života, a time i dugoročne stabilnosti gospodarstva. Tempo promjena poslovne konkurentnosti Hrvatske nije zadovoljavajući jer još nisu stvoreni uvjeti povoljnoga i stabilnog poslovnog okruženja. Anketa Globalnog Izvještaja o konkurentnosti ukazuje na nedovoljnu sofisticiranost poduzeća i kvalitetu poslovne okoline poduzeća u Hrvatskoj. Osim uloge poslovne zajednice, državna je vlast ključni čimbenik u razvoju mikroekonomske konkurentnosti. Suradnja centralne vlasti i poslovne zajednice te ostalih društvenih segmenata, ulaganje u restrukturiranje i modernizaciju tehnologije i informatizacije, stvaranje društva znanja ulaganjem u ljudske resurse, razvoj poduzetništva i poduzetničke kulture, izgradnja tržišta kapitala, poštene i mudre državne mjere i izvozna propulzivnost; neki su od preduvjeta na kojima treba stvarati poticajno i stabilno konkurentno poslovno okruženje i jačati konkurentsku poziciju i uspješnost poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Svrha je ovoga rada ocijeniti mogućnosti razvoja stabilne mikroekonomske konkurentnosti Hrvatske analizom postojeće konkurentske pozicije poduzeća i poslovnog okruženja te konkretnim preporukama utjecati na centralne institucije i doprinijeti ostvarenju perspektive razvoja poslovne konkurentnosti u Hrvatskoj.