Çelik Lif Katkılı Beton Yol Kaplamalarının Özellikleri - Hasan BOZKURT; Cenk KARAKURT (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2016)
Beton yol teknolojilerinde lif katkılarının kullanılması birçok araştırmanın konusu olmuştur. Çelik liflerle donatılmış betonun zayıf olan özelliklerini güçlendirerek, tokluk, darbe, kavitasyon ve ilk çatlak dayanımlarında önemli artışlar sağlamaktadır. Çelik lif katkılı beton kaplamalar normal kaplamalara göre ekonomik oluşu, kolay işlenebilirliği ve teknik avantajlarından dolayı, günümüzde, yol ve köprü kaplamalarında da uygulama alanı bulmuştur. Bu çalışmada, çelik tel donatılı betonların (ÇTDB) özellikleri, uygulama alanları ve dizayn kriterleri anlatılmakta hazırlanan referans beton yol kaplamasının özelliklerinden bahsedilmektedir.Bu çalışmamızda TS 802 beton karışım hesaplarına ve TS 10515 çelik tel katkılı beton kaplama tasarımına göre Beton serilerinin üretiminde, en büyük tane çapı 22 mm olan 3 farklı agrega grubu kullanılmıştır. Çimento dozajı 390 kg/m3, su/çimento oranı 0.45 ve 0.53  olarak  2 farklı karışım hazırlanmıştır. Karışımlarda iki farklı karışım dizaynına ve su/çimento oranına göre  (kontrol) numunesi, 15, 30 kg/m3 olarak 3 farklı lif içeriğinde olmak üzere toplam 6 farklı seri beton kaplama dizayn numunesi üretilmiştir. Hazırlanan bu karışımlara taze beton deneyleri ve sertleşmiş beton deneyleri yapılarak karşılaştırmaları sunulmuştur.