Prijevoz stvari morem - primjena prava : [prikaz presude] - Andrija Eraković (Uporedno pomorsko pravo, 1990)
Ako je u teretnici navedena klauzula o primjeni prava (Paramount klauzula), prema kojoj će se primijeniti Haška pravila ako su ona prihvaćena od zemlje otpreme, a ako ta zemlja nije članica konvencije na temelju koje se ta pravila primjenjuju, primijenit će se zakonodavstvo zemlje odredišta. A ako se radi o sporu koji nije normiran navedenom Konvencijom, primijenit će se odgovarajuće zakonodavstvo. Ukoliko zemlje otpreme i odredišta nisu članice navedene Konvencije, sud će na temelju ugovorene klauzule primijeniti jugoslavensko pravo kao pravo zemlje brodara. Brodar odgovara za teret od preuzimanja pa do predaje u luci ugovorenog odredišta. Na ovu odgovornost ne utječe ni činjenica da se prevezeni teret uobičajeno iskrcava u drugoj luci odakle se, na teret i rizik brodara, prevozi kopnenim putom do ugovorene luke predaje tereta. Ako je brod priznao ovu okolnost, i preda teret u drugoj luci u kojoj se teret uobičajeno iskrcava, odgovara ne samo za izbor skladištara, nego i za njegov rad. Odgovoran je i za štetu nastalu zato što teret nije mogao biti smješten u zatvoreno skladište. Primatelj nije dužan znati da je teret stigao u odnosnu luku već ga je obvezan primiti u ugovorenoj luci odredišta. Na ovu okolnost ne utječe ni činjenica da je brodar u iskrcajnoj luci na temelju ''notify address'' obavijestio određenu osobu o dolasku broda. Ako je brodar nije pobrinuo da teret bude sigurno uskladišten u iskrcajnoj luci, radi se o njegovoj osobnoj gruboj nepažnji, te za štetu odgovara neograničeno.