Tek eksenli ve kayma yükleri etkisi altında beton-beton arayüzünün mekanik özellikleri - Nihat Kabay; Ahmet Beşer Kızılkanat (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Bu deneysel çalışmada eski betonu temsilen normal dayanımlı beton ile yeni betonu temsil eden farklı tipteki yüksek dayanımlı betonlar arasındaki aderans dayanımının incelenmesi amaçlanmıştır. Farklı karakteristiğe sahip yeni beton elde etmek amacı ile silis dumanı ve çelik lif kullanılmıştır. Farklı kompozisyonlara sahip yüksek dayanımlı betonun aderans dayanımına etkisi eğik kayma (slant shear) ve çift yüzey kayma (bi-surface shear) deneyleri ile belirlenmiştir. Ayrıca eski/yeni beton kompozitlerin eksenel basınç yükü etkisi altındaki mekanik özellikleri deneysel olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yeni beton dayanımının ve kayma deneyinde kullanılan yöntemin aderans dayanımı üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmüştür. Eğik kayma deneyinin çift yüzey kayma deneyine göre 6-12 kat yüksek aderans dayanımı verdiği tespit edilmiştir. Paralel model yaklaşımının eski/yeni beton kompozitlerin elastisite modülünün tahmininde tatminkar sonuçlar verdiği belirlenmiştir.