СРПСКО ВОЈНО УТВРЂЕЊЕ СА КОМПЛЕКСОМ ВОЈНИХ БУНКЕРА И МАГАЦИНА ИЗ XIX ВЕКА КОД БАБУШНИЦЕ - Đorđe Stošić; Ivana Cvetković (Лесковачки зборник, 2022)
Српско војно утврђење са комплексом војних бункера и магацина са краја XIX века код Бабушнице, према својим историјским, културним и обликовним вредностима представља специфичан фортификациони објекат на територији Пиротског округа. Одбрамбени комплекс „Јеремија” или „Шанац” настао је у склопу изградње и утврђивања фортификацијског одбрамбеног система за одбрану југоисточних граница и заштите државне територије Србије према Бугарској у периоду 1890–1895. године. „Циљ овог рада је да упозна стручну, научну и ширу јавност о постојању војног утврђења код Бабушнице, али и да укаже на потребу заштите, презентације и очувања овог јединственог типа културне баштине које је препуштено лаганом пропадању, без примарне функције и одређене савремене намене.