صوری سازی رابطه ی مفهومی تقابل معنایی در سطح واژه از منظر زبانشناسی ریاضی - مریم رمضانخانی; کوروش صفوی (زبان پژوهی, 2019)
در پژوهش حاضر، تلاشِ نگارنده بر آن است تا امکانِ صوریسازیِ رابطة مفهومیِ تقابلِ معنایی را در سطحِ واژه بررسی کند. برای دستیابی به هدفِ تعیینشده، از ابزارهای ریاضی، به ویژه، ابزارهای نظریة مجموعه‌ها و مفهوم تابع ریاضی استفاده شدهاست تا برگردانهای صوری مرتبط با رابطة مفهومیِ تقابل، در سطح واژه به دست داده شود. مطالعة تعریف های به‌دست داده شده، برای رابطة مفهومی تقابل معنایی واژهها در فرهنگهای تخصصی زبانشناسی و همچنین درسنامه‌های معتبرِ معنی‌شناسی، نگارنده را بر آن داشت تا گونه های مختلف تقابل معنایی را برای صوری‌سازی در نظر بگیرد. روش کار در پژوهش حاضر، به این ترتیب است که نخست، تعریف متناظر با هر یک از انواع تقابل معنایی واژگانی به طور جداگانه، به استناد فرهنگها و درسنامه‌های تخصصی، به دست داده میشود. در مرحلة بعد، برگردان صوری متناظر با هر نوع تقابل، با استفاده از ابزارهای مناسب از نظریه مجموعهها و تابع ریاضی معرفی میشود. در گامِ پسین، کارآیی هر یک از رابطه های صوری، با به دستدادن نمونه هایی از زبان فارسی، موردِ آزمون قرار میگیرد و در پایان، نشان داده میشود که برگردانِ صوریِ متناظر با هر نوع از تقابل در چارچوب زبان فارسی کارآمد است.