СПРОЩЕНА МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВПЛИВУ ГАЗОГІДРАТІВ НА ВНУТРІШНЬОТРУБНУ КОРОЗІЮ - L. Ya. Poberezhnyi; A. V. Hrytsanchuk; S. M. Petrushchak (Науковий вісник НЛТУ України, 2017)
Збільшення власного видобутку нафти і газу – один із важливих етапів забезпечення енергетичної безпеки держави. У короткотерміновій перспективі основним ресурсом збільшення видобутку є розробка малодебітних родовищ. Природний газ містить від 60 до 98 % метану з домішками, такими як вода (H2O), двоокис вуглецю (CO2), сірководень (H2S) та кисень (O2). Ці домішки здатні до серйозної корозії трубопроводу, а також ініціюють зародження газових гідратів. Сформовані гідрати можуть спричинити часткове або повне закупорювання внутрішньої частини газопроводу, і якщо швидко її не видалити, то це призведе до зростання тиску всередині труби і до можливої позаштатної ситуації. Розглянуто прогнозуючу модель швидкості корозії газопроводу під впливом газових гідратів. Модель базується на термодинамічних властивостях рідини та газу, що входять у сформований газогідрат під впливом різних умов експлуатації. Модель показує, що швидкість корозії збільшується з температурою, експлуатуючим тиском перекачування та кислотністю. Різке підвищення швидкості корозії негативно впливає на роботу трубопроводу, знижуючи експлуатаційний ресурс трубопроводу. Збільшення робочого тиску підвищує температуру гідратоутворення, але водночас призводить до збільшення швидкості ерозійної корозії. Дослідження та прогнозування морфології корозійних ушкоджень є надзвичайно важливим для досягнення та збереження цілісності матеріалів та конструкцій, зокрема газопроводів.