Особливості екстер’єрного типу корів чорно-рябої худоби різного походження, оцінених за методикою лінійної класифікації - Хмельничий Л.М.; Карпенко Б.М. (Технологія виробництва і переробки продуктів тваринництва, 2023)
Дослідження проведено в аспекті вивчення особливостей екстер’єрного типу корів української чорно-рябої молочної та голштинської порід, оцінених за методикою лінійної класифікації. Базою для досліджень слугувало стадо компанії «Укрлендфармінг» приватного підприємства «Буринське» Підліснівського відділення Сумського району. Мета – провести порівняльний аналіз піддослідних порід за оцінкою лінійної класифікації та визначити вплив фінальної оцінки за тип на молочну продуктивність корів-первісток. В цілому корови-первістки обох порід характеризувалися добрими показниками лінійної оцінки, особливо за 100-бальною системою. Проте тварини голштинської породи, у порівнянні з українською чорно-рябою молочною, виявилися кращими за статями, які характеризують молочний тип на 1,3 бала, тулуб – на 0,8 бала, вим’я – на 1,2 бала та за фінальною оцінкою – на 0,8 бала (Р<0,001). За ознакою ширини грудей тварини голштинської породи поступалися ровесницям української чорно-рябої молочної з достовірною різницею на 1,3 бала, проте перевищували за кутастістю – на 1,2 бала, міцністю прикріплення передніх часток вимені – на 0,8 бала та центральною зв’язкою – на 1,1 бала (Р<0,001). Рівень фінальної оцінки корів-первісток за екстер’єрний тип прямо пропорційно визначає величину їхньої молочної продуктивності за 305 днів першої лактації. Корови голштинської та української чорно-рябої молочної порід з оцінкою «дуже добре» перевищують ровесниць з оцінкою «добре з плюсом» за надоєм, відповідно, на 785 та 589 кг (Р˂0,01), а з оцінкою «добре» – на 1705 та 1502 кг (Р˂0,001). Застосування у селекційному процесі молочної худоби методики лінійної класифікації є досить ефективним засобом об’єктивного визначення породних особливостей корів за екстер’єрним типом. Наявність співвідносного зв’язку між фінальною оцінкою та рівнем молочної продуктивності буде сприяти ефективності селекції при опосередкованому доборі тварин за цими ознаками.