Неврологични усложнения при лимфом на Бъркит- клиничен случай - Vivian Tsvetkova; D. Tsilkov; M. Dimitrova (Българска неврология, 2024)
Ангажирането на нервната система от злокачествени заболявания се наблюдава често особено при пациентите с лимфопро лиферативни процеси. Появата на неврологична симп томатика при пациент с подлежащ неопластичен процес налага изключване на метастази в нервната система. Лимфомът на Бъркит принадлежи към групата на неходжкиновите лимфоми, рискът от ангажиране на нервната система е висок и в реди ца случаи се провежда превантивна интратекална химиотерапия още в ранните етапи след поставянето на диагнозата. Провеждането на подобна профилактика за съжаление не дава резултат при всички пациенти, а също така създава предпоставки за развитие на неврологични усложнения. В настоящата публикация представяме клиничен случай на пациент на 29 години, който наскоро бива диагностициран с лимфом на Бъркит. При постъпването пациентът е с оплаквания от зрителни и го- ворни нарушения, които са с краткотраен характер. От прегледа се обективизира допълнително лумбален вертебрален синдром, който прогресира остро в следващите дни до развитието на долна вяла парапареза. В контекста на основното заболяване и претърпените лечебни курсове с лъчетерапия и химиотерапевтици поставянето на окончателна диагноза наложи изключване на редица състояния и тясна колаборация между различни специалности.