Egy nem várt korszak elején Trump-korszak: New Deal II. - Tibor Ritter; László Trautmann (Köz-gazdaság, 2020)
2001. szeptember 11. után az Egyesült Államok politikája alapvetően megváltozott, amit minden amerikai elnök elfogad általános keretként. Ezt fejezte ki Donald J. Trump a Pentagonban azzal az állítással, hogy „Soha nem feledjük el 09.11. leckéjét.” George W. Bush 9/11 kihívására háborúval válaszolt a Közel-Keleten, de ez nemcsak egy távoli háború volt, hanem átalakította az amerikai mindennapokat is. A WTC elleni támadás után Amerikában a megszokottból szokatlan lett. Az Obama-adminisztráció első ciklusát az arab tavasz határozta meg, ami nemcsak a Közel-Keletre vonatkozó politikai irány volt, hanem a nemzetközi viszonyok egészére is hatással volt. Összességében elmondható, hogy a nemzetközi viszonyokban útkeresés zajlott. Obama második ciklusa pedig egyértelműen kudarcnak minősíthető.