Традиційні заняття і культура гуцулів: проблеми збереження і відродження (кінець XX ̶ початок XXI ст.) - Галина Мельничук (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2020)
Стаття присвячена традиційній гуцульській культурі, заняттям і традиціям, які зберігаються ще з давніх часів. Розглянуто популярні гуцульські фестивалі, зокрема етнофестивалі та проводи пастухів на полонину. З’ясовано, що вівчарство тісно пов’язано з виготовленням різноманітних сирних виробів, таких як бринза, вурда, коники, будз. Виявлено, що ліжникарство і писанкарство залишаються традиційними заняттями гуцулів; відродження гуцульського весілля та колядництва є важливими у збереженні народних традицій.