بررسی خواص فیزیکی و بیومتری چوب مهم‌ترین گونه‌های سوزنی برگ در منطقه ارتفاعی پایین بند نکا (کوهسارکنده) - محمد فارسی; مجید کیایی; میلاد منتظری (Iranian Journal of Wood and Paper Industries, 2017)
در این تحقیق، خواص فیزیکی و بیومتری چوب و الیاف چوبی هشت گونه سوزنی برگ وارداتی در طرح جنگلداری کوهسارکنده شهرستان نکاء مورد بررسی قرارگرفت. برای این منظور، تعداد چهل اصله درخت سالم از هشت گونه سوزنی‌برگ (کاج تدا، کاج رادیاتا، کاج بروسیا، کاج سیاه، کاج دریایی، کاج کاشفی، کریپتومریای ژاپن و سدر) انتخاب شدند. از هر درخت یک گرده بینه 10سانتی متری برای محاسبه خواص فیزیکی چوب (دانسیته بحرانی و هم کشیدگی حجمی) و بیومتری الیاف چوبی (ابعاد تراکئید و نسبت‌های بیومتری) قطع شد. نمونه های آزمونی (بعد از حذف مغز درختان) به صورت پراکنده در سطح دیسک تهیه شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی دار بین گونه های چوبی سوزنی برگ غیربومی وارداتی از نظر خواص فیزیکی و بیومتری وجود دارد. بیشترین مقدار دانسیته بحرانی و همکشیدگی حجمی، طول تراکئید، قطر تراکئید، قطر حفره، ضخامت دیواره سلولی، نسبت انعطاف‌پذیری، نسبت درهم رفتگی و نسبت رانکل به ترتیب متعلق به گونه‌های کاج بروسیا، کاج کاشفی، کاج کاشفی، کاج کاشفی، کاج کاشفی، کاج بروسیا، کریپتومریای ژاپن، کاج بروسیا و سدر می‌باشد. از نظر دانسیته، طول تراکئید، نسبت‌های بیومتری الیاف (انعطاف پذیری، رانکل و درهمرفتگی)، گونه های مورد بررسی در دامنه مطلوبی برای تولید کاغذ قرار داشتند