Latin Amerika’da Asker-Siyaset İlişkisi: Arjantin ve Şili’deki Askeri Darbelerin Etkileri ve Tarafları - Akın Sağıroğlu (Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi, 2016)
Soğuk Savaş döneminde, Latin Amerika ülkelerinin seçimle gelmiş yönetimlerine karşı sıklıkla askeri müdahalenin olduğu görülmektedir. Latin Amerika’da askeri darbeler bir siyasi tercih halini almıştır. Bu çerçevede, çalışmada, Arjantin ve Şili’de gerçekleşen askeri darbelerin siyasi tarafları, ekonomik nedenleri ve toplumsal etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ‘çıkarları’ için örnek iki ülkedeki etkin kontrolünün boyutlarını tespit etmektir. Ayrıca, Latin Amerika’da asker-siyaset ilişkisi nedensellik bağlamında incelenmiştir. Soğuk Savaş dönemindeki ideolojik mücadele neticesinde, ülkelerin siyasi mekanizmaları, ekonomik kaynakları ve toplumsal hafızaları ciddi bir dönüşüm geçirmiştir. Her İki ülke için de dış müdahaleler ile ekonomik liberalleşme sağlanmaya çalışılmıştır. Askeri yönetimlerin uygulamaları ile bu değişimin daha hızlı olması amaçlanmıştır. ABD müdahalesinin etkin araçlarından biri Central Intelligence Agency- Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) olmuştur. CIA vasıtasıyla ülkelerin siyasi tercihlerine müdahale edilmiş veya müdahaleye uygun ortam oluşturmak için faaliyetler yürütülmüştür. Arjantin ve Şili’deki askeri yönetimlerin uygulamalarının ekonomik ve toplumsal etkileri hala devam etmektedir.