Turkiye"nin Çukurova Bölgesinde İnfertil Erkeklerde Y Kromozom Mikrodelesyonlarının Saptanması - Safiye TAGA; Hulya LEVENTERLER; Abdullah TULİ; İbrahim Ferhat ÜRÜNSAK; İbrahim Atilla ARIDOĞAN; Nesrin ERCELEN; Suna SOLMAZ; Mehmet Turan ÇETİN; Nurten DİKMEN (Cukurova Medical Journal, 2013)
Amaç: Y kromozomuna bağlı infertilite Y-bağlı kalıtım gösterir. Y kromozomunun uzun kolunda, spermatogenezden sorumlu ""Azospermik Faktör"" olarak anılan, AZFa, AZFb ve AZFc şeklinde üç farklı bölge tanımlanmıştır. Bu bölgelerin delesyonu azospermi ya da şiddetli oligospermi ile sonuçlanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye"nin Çukurova Bölgesi"ndeki infertil erkeklerde Y kromozom mikrodelesyon sıklığının saptanmasıdır. Materyal ve Metod: Çalışmada, 63 infertil erkekte (38 azospermik, 25 şiddetli oligospermik) ve 10 fertil kontrol grubunda Y kromozom mikrodelesyonu multipleks PCR yöntemi ile araştırılmıştır. Tüm olguların plazma FSH, LH, testosteron, prolaktin ve leptin düzeyleri "radiyoimmünoassay" yöntemiyle çalışılmıştır. Bulgular: Mikrodelesyon görülme sıklığı tüm olgularda %6,3 (4/63) iken, azospermik grupta %7,8 (3/38), şiddetli oligospermik grupta %4 (1/25) bulunmuştur. İnfertil grupta, AZFb, AZFc ve proksimal AZFc/d bölgelerinde mikrodelesyon saptanırken AZFa bölgesinde delesyon saptanmamıştır. Kontrol grubunda delesyon görülmemiştir. Azospermik grupta FSH ve LH düzeyleri şiddetli oligospermik ve kontrol gruplarına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p.0000). Azospermik grupta prolaktin düzeyi kontrol grubuna göre yüksek saptanmıştır (p:000). Sonuç: İnfertil erkeklerin rutin klinik tanısında, Y kromozom mikrodelesyonlarının tayini, yardımcı üreme yöntemlerinden önce danışmanlık amaçlı kullanılabilir.