APORTUL IMAGISTICII ÎN DIAGNOSTICUL COMPLICAŢIILOR INTRACRANIENE SECUNDARE OTOMASTOIDITEI LA COPIL - Mariana Coman; Alexandru Coman; Dan-Cristian Gheorghe; Mihaela Bălgrădean (Romanian Journal of Pediatrics, 2015)
Introducere. Otita medie (OM) acută este una dintre cele mai comune infecţii diagnosticate în patologia copilului, cu evoluţie autolimitată cel mai frecvent (1,2). Ea poate duce în 2-6% dintre cazuri (2) spre complicaţii supurative intracraniene cu evoluţie nefavorabilă, fatală în 8-26,3% din ele (2,3). Apariţia semnelor neurologice în evoluţia unei otite supurative necesită investigaţii imagistice de urgenţă (2-8). Material şi metodă. Se prezintă cazul unei fetiţe de 10 ani diagnosticată cu otită supurată complicată, transferată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie“ Bucureşti în secţia ORL după o evoluţie a bolii de 2 săptămâni. Copilul se prezintă la internare cu: febră, otoree purulentă, semne neurologice reprezentate de cefalee, convulsii, redoare de ceafă. Se efectuează în urgenţă un examen computer tomografi c (CT) cu substanţă de contrast intravenoasă (iv). Rezultat. Examenul CT, extins şi la nivel cervical evidenţiază prezenţa unui proces litic la nivelul stâncii temporale şi soluţie de continuitate între antrul mastoidian şi meninge, şi evidenţierea unui abces epidural perisigmoidian, tromboza de sinus sigmoid extinsă la nivelul jugularei şi sinusului lateral, semne de meningită, cerebrită cerebeloasă, abces cerebral şi empiem subdural. Concluzii. Complicaţiile în infecţiile urechii medii sunt rare, însă apariţia semnelor neurologice la examenul fi zic impune un examen imagistic care poate preciza arhitectura locală, prezenţa complicaţiilor locale sau la distanţa pentru instituirea unui tratament adecvat şi rapid.