YAHUDiLİK'TE KOŞER VE KOŞER EKONOMİSİ - Ali Osman Kurt (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2010)
Bu çalışma, Yahudiliğin aynlmaz bir parçası sayılan "koşer" hakkındadır. Yahudilerin beslenme·yasalanna uygun üretilmiş gıdalar, günümüzde farklı din ve kültürden insanlarca da tercih edilmekte ve tüketilmektedir. Buna bağlı olarak koşer marka ürünler dünya gıda pazannda çok önemli bir yer edinmiş ve her geçen gün ürün çeşitliliği artmıştır. Bu da beraberinde dünyada "koşer ekonomisin diye bilinen ayn bir sektörün doğması na yol açmıştır. Burada öncelikle, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için koşerin anlamı; dini dayanağı ve .kapsamı; koşer yasalannın vazediliş gayesi; koşer müşterilerinin kimler olduğu ve tercih nedenleri üzerinde durulacaktır. Sonra da, Yahudilik'teki "koşer" ile İslam'daki "helal" hü- kümlerinin bir mukayesesı yapılacaktır. · Bu makalede amaç yalnızca bir durum tespitidir. Yoksa dini kaygılardan dolayı,_koşer ürünlerin! tercih E;den Müslümanlara, koşerin İsla.mi anlayıştaki "helal" konseptine uYup uymadığı, beklentilerini yeterince karşılayıp karşılayamayacağı gibi tartışmalara girmek değildir.