Vurderingspraksis i yrkesfag - Bjørn Magne Aakre (Nordic Journal of Vocational Education and Training, 2013)
Artikkelen er et bidrag til temaet vurdering i yrkesfag, og legger særlig vekt på vurdering som ledd i utvikling av faglighet forklart som en syntese av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Videre gir teksten noen betraktninger om yrkesfagene i dagens opplæring, og de spesielle utfordringer som er knyttet til vurdering for læring slik prinsippet nå er nedfelt i lov, forskrift og læreplanverk. Med støtte i erfaring, eksempler, praksis og forskning drøftes mulighetene for ny og bedre vurderingspraksis i yrkesfagene. Til slutt drøftes mulighetene for utvikling av faglighet med støtte WLesson Study, eller "jugyou kenkyuu", som mulig tilnærming i yrkesfag. Utfordringer knyttet til elever med spesielle behov tas også opp. I tillegg drøftes yrkesfagene i et internasjonalt perspektiv med blant annet referanse til World Skills, og yrkesfagenes organisering i noen utvalgte land.