نظام‌های مغزی ـ رفتاری، سرسختی روان‌شناختی و تحمل ابهام در افراد سوء‌ مصرف‌کنندۀ مواد و افراد عادی - مجتبی صالحی حیدرآباد; بهروز خسرویان; منصور اگشته (دانش و پژوهش در روان‌شناسی کاربردی, 2014)
هدف از این پژوهش مقایسۀ نظام‌های مغزی ـ رفتاری، سرسختی روان‌شناختی و تحمل ابهام در افراد سوء مصرف‌کنندۀ مواد و افراد عادی بود. روش پژوهش از نوع تحقیقات علّی مقایسه‌ای، و جامعۀ آماری آن همۀ معتادان شهرستان ارومیه در سال 1391 بود. 50 نفر با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای از پنج مرکز ترک اعتیاد ارومیه انتخاب و 50 نفر از افراد عادی نیز با آنان همتاسازی شدند. داده‌های پژوهشی به کمک پرسشنامه شخصیتی گری ویلسون (GWPQ، 1989)، پرسشنامۀ زمینه‌یابی دیدگاههای شخصی (کوباسا، 1970)، و مقیاس تحمل ابهام (لین، 1993) جمع‌آوری گردید. داده‌های آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل داده‌ها نشان داد که بین افراد سوءِ مصرف‌کنندۀ مواد و افراد عادی در نظام‌های مغزی ـ رفتاری، سرسختی روان‌شناختی و تحمل ابهام تفاوت معنی‌داری وجود دارد (001/0P < ). در خرده مقیاس نظام بازداری رفتاری، سرسختی روان‌شناختی و تحمل ابهام، نمرات افراد سوءِ مصرف‌کنندۀ مواد به‌طور معناداری کمتر از افراد عادی، اما در نظام گرایش رفتاری نمرات آنان به‌طور معناداری بیشتر از افراد عادی بود. نتایج نشان داد که برخی از صفات شخصیتی مانند نظام‌های مغزی ـ رفتاری، سرسختی روان‌شناختی و تحمل ابهام نقش مهمی در گرایش به سوء مصرف مواد دارند.