Abordările actuale ale tratamentului micobacteriozelor nontuberculoase - Irina Volosciuc; Serghei Pisarenco; Aliona David; Diana Condraţchi; Diana Botnaru; Nelly Ciobanu (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2021)
Termenul de micobacterii nontuberculoase (MNT) întruneşte numeroase specii de micobacterii, altele decât cele incluse în Mycobacterium tuberculosis complex (M. bovis, M. africanum, M. microti, M. canetti, M. caprae, M. pinnipedii, M. suricatta, M. mungi) şi altele decât cele ce provoacă lepra (M. leprae, M. lepromatosis). Rata infecţiei pulmonare cu MNT creşte odată cu vârsta şi variază considerabil în diferite ţări. MNT sunt agenţi patogeni oportunişti care pot provoca boala, în special, la pacienţii imunocompromişi sau cu boală pulmonară preexistentă. Decizia de iniţiere a tratamentului este bazată pe evaluarea potenţialelor riscuri şi beneficii, individual pentru fiecare pacient. Scopul tratamentului este de a lichida/ameliora manifestările clinico-funcţionale, de a reduce leziunile pulmonare cu restabilirea capacităţii de muncă. Tratamentul pacienţilor cu micobacterioze este unul complex (polichimioterapie, la necesitate şi tratament chirurgical etc.), de lungă durată, sub directă observare, administrat în condiţii de ambulator şi/sau staţionar. Schema de tratament este aleasă funcţie de specia implicată, tabloul radiologic, comorbidităţi, sensibilitate la medicamente etc