ELAZIĞ BÖLGESİNDE NUMMULİTES FABİANİİ (PREVER) GRUBUNUN (Nummulites ex gr. fabianii) VARLIĞI VE İLGİLÎ FORAMİNİFERLER - Niyazi AVŞAR (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 1991)
Elazığ yöresi (D.Anadolu) Eosen çökellerinde bulunan Nummulites ex gr. fabianii'nin varbğı gösterilmiş, aynca bölgenin kısaca stratigrafisi verilmiştir. Bölgede Paleozoyik, Mesozoyik ve Senozoyik yaşlı kayaç birimleri yüzeylemektedir. Paleozoyik metamorfik kayaçlardan oluşmuştur. Bu birim tektonik olarak magmatik kayaçlardan oluşan Mesozoyik yaşlı birimler üzerine gelmekledir. Magmatik ve metamorfik yaşlı kayaçlar üzerine uyumsuz olarak gelen Eosen, Üst Lütesiyen kumtaşı ve algli kireçtaşları içermektedir. Bu algli kireçtaşlarından Nummulites perforatus (Montfort), Assilina spira (de Roissy), Alveolina elongata d'Orbigny, Alveolina fusiformis Sowerby, Fabianii cassis (Oppenheim) ve Chapmanina gassinensis (Silvestri) gibi foraminiferler saptanmıştır. Priyaboniyen çökelleri, Üst Lütesiyen yaşlı algli kireçtaşları üzerine uyumlu olarak gelir ve kumtaşı-marn ardalanması ve kireçtaşlarından ibarettir. Priyaboniyen serisi Nummulites fabianii (Prever), Nummulites ex gr. fabianii, Nummulites striatus (Bruguiere), Chapmanina gassinensis (Silvestri), Asterigerina rotula (Kaufmann), Linderina brugesi Schlumberger, Eorupertia magna (Le Calvez), Halkyardia minima (Liebus) ve Praerhapydionina huberi Henson gibi foraminiferler ile karakterize edilir. Üst Miyosen çökelleri, Priyaboniyen yaşlı kireçtaşları üzerine uyumsuz olarak gelen volkanik kayaçlardan oluşmuştur.