KIMLIK VE FARKLILIK TARTIŞMALARI BAĞLAMINDA POSTMODERN DÜŞÜNCEDE TEMSIL ELEŞTIRISI - Kasım, Sema Küçükalp, Çevirici (Felsefe Dünyası, 2018)
Bu çalışmada çağdaş felsefede merkezi bir yer edinen kimlik ve farklılık tartışmalarını modernepistemolojideki temsil kavramı ekseninde ele alacağız. Çalışmamızın temel konusu,epistemik bir mesele olarak başlayan temsil fikrinin, sadece epistemolojik bir mevzu olarakkalmadığını, temsilin ontoloji, etik ve politik alanlardaki kavrayışı şekillendirdiği veönemli bir paradigma değişikliğine vücut verdiğine işaret etmek ve bu bağlamda postmoderndüşüncenin kimlik ve farklılık meselesinde nasıl bir yerde konumlandığı göstermektir.Postmodern düşüncenin temsil fikrine yönelik eleştirileri her ne kadar epistemolojikzeminden beslense de söz konusu eleştirilerle aslında kimlik ve farklılık gibi etik-politikmeselelerin tam da merkezine yönelmektedir. Zira postmodern düşünce açısından kimlikve buna bağlı olarak tanımlanan fark, belli bir söylem ekseninde inşa edildiği için, sözkonusuayrımların söylemsel pratiklerin içinde tarihsel olarak üretilen şeyler olduğu birgerçektir. Bu perspektiften hareketle kimlik ve farklılık meselesinin temsil fikrine yönelikeleştirilerle nerede buluştuğu çalışmanın ele alacağı başlıca konudur.