Partnerbarnehagens praksisfellesskap – læringskultur og barnehagelærerstudenters profesjonelle utvikling - Heidi Østland Vala; Ingunn Sælid Sell (Nordisk tidsskrift for utdanning og praksis, 2020)
Artikkelen diskuterer hvilken rolle praksisfellesskapet i partnerbarnehagen kan ha for studentens profesjonelle utvikling. Studien fokuserer på hele fellesskapet, fordi både praksislærer og det øvrige personalet samarbeider rundt studentens praksis. Studien er forankret i teori om praksisfellesskapet (Lave & Wenger, 1991), de tre dimensjonene ved praksisfellesskapet (Wenger, 1998) og motstand, forstyrrelser og responser (Biesta, 2012, 2014, 2015). Læringskultur knyttes til praksisfellesskapet, og artikkelen drøfter hva slags responser forstyrrelser kan møtes med av student, praksislærer og praksisfellesskap, for å fremme profesjonell utvikling hos studenten. Studien indikerer at det er utfordrende for partnerbarnehagen å «oppfylle» de tre dimensjonene ved praksisfellesskapet. Ulik forståelse og kunnskap hos personalet kan være hemmende for studentens profesjonelle utvikling. En implikasjon er at både praksislærer og de andre deltakerne i praksisfellesskapet må ha nødvendig kunnskap og kompetanse for å støtte studentens profesjonelle utvikling, noe som også vil få konsekvenser for utdanningsinstitusjonens rolle overfor student og partnerbarnehage. Undersøkelsen er kvalitativ, og det empiriske materialet er generert gjennom seks fokusgruppeintervjuer med 45 styrere og praksislærere i partnerbarnehager.