Kajkavski govori u okolici Jastrebarskoga: Petrovina i Domagović - Josip Galić; Josip Lisac (Hrvatski Dijalektološki Zbornik, 2017)
U radu se na temelju građe prikupljene terenskim istraživanjem u listopadu 2015. g. opisuju osnovne značajke govora Petrovine i Domagovića u okolici Jastrebarskoga, i to prvenstveno fonološke (vokalizam, konsonantizam i prozodija) te u manjoj mjeri morfološke, sintaktičke i leksičke. Provedena analiza pokazuje da se radi o tipičnim govorima prigorskoga dijalekta, među kojima se ipak uočavaju određene razlike. Vokalizam je obaju govora doživio znatne promjene u vidu fonoloških neutralizacija, tj. fonemskih zamjena, s tim da je u Domagoviću funkcionalno pet zamjenskih tipova (o → u; o → a; o → ẹ; o → i i ẹ → i), a u Petrovini tri zamjenska tipa (o → ẹ; o → i i ẹ → i), od kojih dva pokazuju nedosljednosti u realizaciji. Jat je u naglašenome slogu u obama govorima redovito dao ẹ, dok je u nenaglašenome položaju nakon neutralizacije opreke po difuznosti ẹ ~ i prešao u i. Poluglas se uglavnom dosljedno odrazio kao a. U konsonantizmu je prasl. *dj dalo j, dok su se prasl. *stj i *zdj odrazili kao ś, odnosno kao ź. Naglasni sustav obaju govora čine ̏ , ̑ i ͂, a razmjerno se često pojavljuje tzv. »tromi naglasak« kao aloton naglaska ̏ . Manje se razlike među dvama govorima uočavaju u leksiku, npr. kȉša (P) ~ gdina (D); jstrp (P) ~ škńac (D).