KADIN TURİST REHBERLERİNİN MESLEKİ SORUNLARININ BELİRLENMESİ - Özlem Köroğlu; Hasret Ulusoy Yıldırım; Arzu Balıkoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı kadın turist rehberlerinin meslekte karşılaştıkları sorunları belirlemek ve sorunların giderilmesi noktasında çözüm önerileri sunmaktır. Söz konusu amaç doğrultusunda araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden kasti örnekleme yöntemi tercih edilmiş, yarı yapılandırılmış bir soru formu oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin belirli kategoriler altında toplandığı tespit edilmiştir. Kadın turist rehberlerinin mesleki sorunları turistler, seyahat acentaları, sektör çalışanları, turun gerçekleşmesinde görev alan elemanlar, mesleğin yapısı ve kadının doğası gereği yaşadığı sorunlar olarak altı grupta toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kadın turist rehberleri en çok tur şoförleriyle sorun yaşamaktadır. Araştırmaya katılan kadın turist rehberlerinin mesleki sorunlarına yönelik çözüm önerileri noktasında en fazla eğitim konusuna değinildiği tespit edilmiştir. Alanyazın taraması ve elde edilen sonuçlar ışığında öneriler sunulmuştur.