ساخت واعتباریابی پرسش‌نامة بازاریابی عصبی در باشگاه‌های ورزشی شمال غرب کشور - حسین میکائیلی; مهوش نوربخش; مهدی کهتدل (مطالعات مدیریت ورزشی, 2019)
هدف از انجام پژوهش حاضر، ساخت و تعیین ساختار عاملی و پایایی پرسش‌نامة بازاریابی عصبی در خدمات باشگاه‌های ورزشی در شمال غرب کشور در سال 1397 بود. برای نیل به این هدف، با بررسی مستندات علمی و مقالات متعدد و هفت نفر از متخصصان نوروساینس و نُه نفر از متخصصان بازاریابی، به روش گلوله‌برفی درزمینة بازاریابی عصبی 87 گویه به‌دست آمدند. سپس، با نظرخواهی دوباره از اساتید مجرب درزمینة بازاریابی و بازاریابی ورزشی، پرسش‌نامه به 42 گویه تقلیل یافت. پس از طی مراحل کیفی، پرسش‌نامة مقدماتی برای تحلیل عامل اکتشافی، به روش خوشه‌ای تصادفی نسبتی بین 620 نفر از استفاده‌کنندگان از خدمات ورزشی باشگاه‌های ورزشی در مراکز چهار استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و کردستان در تابستان سال 98-1397 توزیع شد. پس از طی مراحل کمی و کیفی، پرسش‌نامة نهایی با 37 گویه و شش عامل جایگاه‌سازی، تحریک احساسات، نقش جمیع حواس، حس دیداری، ارتباطات و مزایا طراحی شد. تحلیل عاملی تأییدی برای پرسش‌نامة بازاریابی عصبی اجرا شد و برازش مدل با توجه به جذر برآورد خطای واریانس تقریب به‌دست 68/0 بدست آمد که نشان‌دهندة مناسب‌بودن برازش مدل است. این پژوهش به استخراج ابزار مناسبی برای بازاریابی عصبی در خدمات ورزشی منجر شد. برای سنجش افزایش فروش خدمات ورزشی باید از یک پرسش‌نامة قابل‌اعتماد استفاده کرد. پرسش‌نامة طراحی‌شده در این مطالعه می‌تواند ابزاری مناسب برای رعایت عوامل فروش و بازاریابی در خدمات ورزشی باشد.