Hz Ali'nin Aile Hukukuna Dair Görüş ve Uygulamaları - Mehmet Öztürk (Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2013)
Sahabe içtihatları, görüş ve uygulamaları, fıkıh ve fıkıh usulü için öncelikli ve ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Bu açıdan mezhepler, sahabe görüşlerine ve uygulamalarına özel bir önem atfetmişlerdir. Bu çalışmada sahabe döneminin en etkin fakihlerinden olan Hz. Ali’nin aile hukukuna dair görüş ve uygulamalarını inceleyeceğiz. Nikah, talak, iddet, süt emme gibi konularda Hz. Ali’den bizlere ulaşan bilgiler, onun kendi çıkarımları olmayıp Kur’an ve sünnete bağlı kalarak, bu ikisinden anladığını pratiğe dökmesinin ve İslam hukukunun uygulanabilirliğini göstermesinin bir sonucudur