Kwetsbare lijnen van Aad de Haas - René Rosmolen (Handelingen, 2022)
De in 1920 in Rotterdam geboren kunstenaar Aad de Haas is vooral bekend geworden door de affaire met zijn kruisweg in de St. Cunibertus-kerk in Wahlwiller. De kruiswegstaties die hij voor deze kerk schilderde moesten op last van het rooms-katholieke gezag verwijderd worden. Ook eerder riep zijn werk aversie op; het werd door de Duitsers ‘entartet’ verklaard en de schilder, die het bombardement van Rotterdam meemaakte, werd in de oorlog gevangengezet.