Mesnevî Ekseninde Mevlânâ’nın Anlaşıl(ma)ması ve Nedenleri Üzerine - Osman Nuri Küçük (Marife Dini Araştırmalar Dergisi, 2008)
Bu makale, Mevlânâ’nın düşünce ve mesajlarının anlaşılmasında ortaya çıkan anlama sorunları ve nedenleri hakkındadır. Mevlânâ ile ilgili okumalarda ortaya çıkan seviye farklılıklarına yol açan bu nedenlerden bazıları okuyucudan kaynakla-nan ve anlama sorununun harici boyutunu teşkil eden nedenlerdir. Okuyucunun Mevlânâ’nın düşünce ve mesajlarına nüfûzunu engelleyen diğer bazı "mânia"lar daha bulunmaktadır. Mevlânâ’nın eserlerindeki tema, üslûp ve içerikten kaynaklanan bu tür dâhili mânialar, anlama sorununa zemin teşkil etmeleri bakımından bu konuda bize göre daha etkin rol oynamaktadır. Mevlânâ’nın sûfî bir düşünür olmasından kaynaklanan ve bu düşünce tarzının eserlerindeki ifadelere yansımasından neşet eden anlama sorunları ve nedenleri de makalede işlenen ko-nular arasındadır.