ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПОКАЗНИКИ КОНЦЕНТРАЦІЇ КАПІТАЛУ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Валерій Осецький; Максим Григорук (Економіка та суспільство, 2024)
В статті розглянуто сутність, типи, основні причини та мотиви концентрації капіталу. Визначено, що до основних причин чи мотивів концентрації капіталу можна віднести: формування домінуючого положення, контролю на ринку; максимізація прибутку; розширення сфер діяльності; підвищення конкурентоздатності та інвестиційного потенціалу тощо. Проаналізовано основні тенденції ринку угод злиття та поглинання. З’ясовано, що в 2024 році середня вартість угод у світі складає 181 млн. дол США. На українському ринку за половину 2024 року було укладено 25 угод. В порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, загальна вартість угод зросла на 31%, середня – на 54%. Визначено, що для оцінки рівня концентрації капіталу використовують різні показники, зокрема: Індекс Херфіндаля-Хіршмана, Коефіцієнт концентрації, Індекс Лернера, Індекс Джині, Крива Лоренца, Коефіцієнт варіації, Індекс Тейла та інші.