Rola rodzica w nauczaniu języków obcych na poziomie przedszkolnym - Marlena Kowalczyk-Jaworska (Językoznawstwo, 2018)
Wiek rozpoczęcia obowiązkowej nauki języka obcego stopniowo się obniża zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej. W kilku państwach członkowskich, włączając Polskę, obowiązek ten dotyczy już dzieci uczęszczających do przedszkoli. W zaistniałej sytuacji istotne staje się badanie różnych aspektów nauczania języka obcego na tym poziomie. Celem artykułu jest skupienie się na rodzicach dzieci w wieku 3-5 lat i ich roli w tym procesie. W życiu kilkuletniego dziecka rodzic jest wzorcem różnych zachowań, stąd jego wpływ na edukację wydaje się znaczący. W tekście przedstawione zostaną wyniki ankiet przeprowadzonych wśród rodziców dzieci w wieku 3-5 lat. Omówione zostanie m.in. to, co rodzice właściwie wiedzą i myślą o procesie uczenia się języka w tak wczesnym wieku.