Modul Bertingkat N-Prima - Sutopo; Wijayanti, Indah Emilia; Wahyuni, Sri (2014)
Diberikan ring bertingkat R dan R -modul bertingkat M. Suatu su bmodul bertingkat invarian penuh X dari R - modul bertingkat M disebut submodul bertingkat N -prima dari modul M apabila untuk sebarang ideal bertingka t I di S dan sebarang submodul bertingkat invarian penuh U dari M berlakujika l(U) c X maka l (M) c X atau U c X.SuatuR- modul bertingkat M disebut modul bertingkat N - prima apabila 0 merupakan submodul bertingkat N -prima di M. Pada makalah ini akan dibahas sifat-sifat yang berkaitan dengan submodul bertingkat N -prima dan modul bertingkat N -prima