Perkembangan bahasa di Malaysia dan penyatuan rakyat - Adam, Zalika; Kassim, Faridah (2011)
Bahasa merupakan alat untuk menyatukan rakyat. Tanpa bahasa seseorang tidak mungkin menyampaikan maklumat yang dipelajari. Perkembangan yang berlaku di Malaysia ke atas bahasa kebangsaan amat penting untuk kemakmuran negara. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji sejauh mana perkembangan bahasa kebangsaan di Malaysia, di samping dapat menyatukan rakyat yang berbilang kaum. Selain daripada itu, kajian ini juga ingin mengupas kejayaan-kejayaan Malaysia dalam arena ekonomi dan politik sehingga sekarang berbanding negara-negara dunia lain yang sedang bergolak. Kajian ini menggunakan kajian keperpustakaan untuk mencari data. Kesimpulan daripada kajian ini mendapati bahawa perkembangan bahasa di Malaysia bermula sejak zaman Melayu Kuno hingga zaman sebelum merdeka, selepas merdeka dan sehingga sekarang. Semoga kajian ini dapat dimanfaatkan oleh semua.