Ulasan buku Abdullah Md Zin, Zulkiplie Abdul Ghani & Abdul Ghafar Hj Don. pendidikan islam di malaysia: dari pondok ke universiti. kuala lumpur: dewan bahasa dan pustaka. 2005. - Hashim, Rosnani (Yayasan Takmir, 2006)
Buku ini amat bermakna bagi umat Islam di Malaysia amnya dan tenaga pengajar institusi pendidikan Islam tinggi khususnya. Seperti yang kita sedia maklum, ilmu, pendidikan dan Umat Islam tidak dapat dipisahkan kerana Islam adalah agama yang mempunyai Kitab suci yang menghimpunkan segala wahyu yang diturunkan melalui Nabi Muhammad SAW. Wahyu yang mula-mula diturunkan memerintah umat Islam untuk membaca (Iqra'). Membaca di sini tidak terbatas kepada Kitab Suci sahaja tetapi juga membaca, menafsir dan memanfaatkan Kitab Terbuka. Untuk berjaya membaca dengan baik dan memahami isi kandungan Kitab ini, ia dapat dicapai hanya melalui pendidikan formal atau tidak formal. Justeru, masjid menjadi menjadi pusat pendidikan yang paling berkesan dalam tradisi Islam menerusi khutbah Jumaat, majlis ilmu dan zikr. Oleh itu masjid juga tidak terpisah dariada ilmu