Institusi Islam wajar mesra rakyat - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)

(untitled)
RASULULLAH dan sahabat perihatin terhadap teguran dan kritikan wanita walaupun Hindun wanita yang ganas sebelum memeluk agama Islam. Beliau memamah hati Saidina Hamzah ketika peperangan. Rasulullah dan sahabat tidak pernah menunjukkan sikap bermusuhan dengan sesiapa saja yang sering mengkritik mereka. Apabila ada kritikan, tumpuan utama yang diberikan oleh Baginda dan sahabat ialah mengamati kegiatan pegawai dan kakitangan yang melaksanakan tugas. Mereka tidak menghabiskan masa bermesyuarat untuk mencari cara menekan dan menakutkan orang yang mengkritik dengan menggunakan kuasa yang ada pada mereka. Rasulullah dan sahabat tegas dalam urusan memikul amanah rakyat dan negara. Setiap kali Umar