Bina keimanan umat daripada mencampuri urusan agama lain - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu (M) Berhad, 2009)
AGAMA Islam mengasuh umatnya supaya menumpukan perhatian kepada aspek-aspek yang boleh membentuk keperibadian Islam yang mampu menghadapi sebarangan rintangan hidup sama ada dalam aspek kehidupan keduniaan dan alam akhirat. Oleh itu dalam mengasuh umat Islam maka disiplin ilmu pengetahuan yang perlu dipelajari dan dihayati oleh mereka terbahagi kepada dua.