Wayang Hatta Azad Khan : hadiah sejati untuk seniman rakyat / Anuar Nor Arai - Nor Arai, Anuar (UPENA, 2008)
Esei ini cuba mengupas filem Wayang (2008) arahan Hatta Azad Khan dengan memfokuskan kepada isu dan persoalan yang dibawa yang berkaitan dengan pemeliharaan dan kesinambungan warisan seni budaya tradisional dalam berhadapan dengan cabaran dunia moden hari ini yang melibatkan perubahan nilai. Penulisan ini juga mewacanakan tentang konsep realisme yang dibawa dengan menyentuh aspek fotografi yang mengutamakan 'simplicity' dan juga gabungan unsur-unsur magis, fantasi dan realisme magis. Di samping itu, esei ini meneroka tentang persekitaran hidup manusia dalam konteks milieu budaya, sosial dan politik sehingga meletakkan pengarahnya sebagai seorang moralis.