Проблематика авторського права на об’єкти, створені тваринами - Savchenko, V (Kyiv University of Law of NAS of Ukraine, 2023)
У статті досліджується можливість визнання тварини автором об’єкта права інтелектуальної власності. Наголошується, що право інтелектуальної власності чітко визначає суб’єктів авторського права, але розвиток суспільства та еволюція світосприйняття породжує нові виклики й необхідність оновлення науки та практики у сфері права інтелектуальної власності. У дослідженні обґрунтовується необхідність реформування чинного законодавства для перегляду правового статусу тварин у сфері права інтелектуальної власності та можливості визнання тварини автором твору. Дослідивши фактичний склад, без якого не виникає суб’єкт авторського права, зроблено висновок, що тварина може здійснювати творчу та інтелектуальну діяльність щодо створення твору та бути фактичним автором. Доводиться, що неможливість визнання тварини автором твору ґрунтується на штучних правових обмеженнях.