Kandungan kemarmaran stik Ribeye dan kesannya terhadap ciri-ciri kualiti tekstur dan mikrostruktur daging
Kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti kandungan lemak intraotot (kemarmaran) dan kesannya terhadap ciri-ciri kualiti tekstur dan mikrostruktur daging stik ribeye daripada empat baka lembu berbeza iaitu Wagyu, Angus, Brahman dan Kedah-Kelantan (KK). Darjah kemarmaran diukur dengan menggunakan a...
Main Authors: | Nurul Nuraliya Shahrai, Abdul Salam Babji, Mohamad Yusof Maskat, Salma Mohamad Yusop |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2020
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/15618/1/7.pdf |
Similar Items
-
Kandungan kemarmaran stik ribeye dan kesannya terhadap ciri-ciri kualiti tekstur dan mikrostruktur daging
by: Nurul Nuraliya Shahrai, et al.
Published: (2020) -
Effects of marbling on physical and sensory characteristics of ribeye steaks from four different cattle breeds
by: Nurul Nuraliya Shahrai, et al.
Published: (2021) -
Ciri-ciri mikrostruktur dan pengkarbonatan konkrit /
by: 434903 Samsol Isroh
Published: (1995) -
Ciri mikrostruktur dan pengkarbonatan konkrit /
by: 439116 Ramlee Suboh
Published: (1995) -
Penyahbauan fukoidan dan kesannya terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antipengoksidaan
by: Tan, Chia Sin, et al.
Published: (2018)