Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob

Dalam kajian ini, filem kanji/minyak kayu manis telah dihasilkan menggunakan kaedah pengacauan larutan dengan kandungan minyak kayu manis (MKM) berbeza untuk mengkaji kesan MKM terhadap sifat antimikrob filem kanji. Sifat kelutsinaran filem didapati berkurang apabila peratus kandungan MKM meningka...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Ummi Habibah Abdullah, Ishak Ahmad, Ainon Hamzah, Noor Afizah Rosli
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2020
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/15786/1/15.pdf
_version_ 1796932317861642240
author Ummi Habibah Abdullah,
Ishak Ahmad,
Ainon Hamzah,
Noor Afizah Rosli,
author_facet Ummi Habibah Abdullah,
Ishak Ahmad,
Ainon Hamzah,
Noor Afizah Rosli,
author_sort Ummi Habibah Abdullah,
collection UKM
description Dalam kajian ini, filem kanji/minyak kayu manis telah dihasilkan menggunakan kaedah pengacauan larutan dengan kandungan minyak kayu manis (MKM) berbeza untuk mengkaji kesan MKM terhadap sifat antimikrob filem kanji. Sifat kelutsinaran filem didapati berkurang apabila peratus kandungan MKM meningkat yang telah menghalang penembusan cahaya. Sementara itu, analisis ATR-FTIR mendapati bahawa tiada penyesaran puncak atau pembentukan puncak baharu yang menunjukkan bahawa MKM dan filem kanji tidak terikat secara kimia. Kajian aktiviti antimikrob filem ini terhadap Bacillus cereus dan Aspergillus niger telah mendapati berlakunya peningkatan kecekapan aktiviti antimikrob bagi penambahan minyak kayu manis (MKM) dengan peningkatan diameter zon perencatan. Didapati berlaku perencatan pada kepekatan minimum MKM ditingkatkan bermula 16% dalam filem kanji mencatatkan corak pertumbuhan dalam zon rencatan dengan diameter 24-44.2 mm dengan peningkatan 28.23-37.88% dan 34.12-52%, masing-masing bagi zon perencatan terhadap B. cereus dan A. niger berbanding tiada sebarang zon perencatan untuk filem kanji tanpa penambahan MKM. Pemerhatian morfologi menunjukkan pembentukan liang dan pemisahan fasa yang heterogen antara MKM dan kanji. Tegangan maksimum filem pula menunjukkan pengurangan kekuatan tegangan apabila kepekatan MKM bertambah walaupun tidak ketara pada peningkatan MKM sehingga 24%. Sebaliknya, terikan pada takat putus filem didapati meningkat sebanyak 102-252% selari dengan penambahan MKM yang bertindak sebagai agen pemplastikan. Keseluruhannya, filem kanji/MKM telah berjaya disediakan dan pencirian sifat fizikal dan aktiviti antimikrob bagi filem ini menunjukkan potensinya dalam penggunaan pembungkusan makanan.
first_indexed 2024-03-06T04:31:02Z
format Article
id ukm.eprints-15786
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
language English
last_indexed 2024-03-06T04:31:02Z
publishDate 2020
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
record_format dspace
spelling ukm.eprints-157862020-11-22T15:24:18Z http://journalarticle.ukm.my/15786/ Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob Ummi Habibah Abdullah, Ishak Ahmad, Ainon Hamzah, Noor Afizah Rosli, Dalam kajian ini, filem kanji/minyak kayu manis telah dihasilkan menggunakan kaedah pengacauan larutan dengan kandungan minyak kayu manis (MKM) berbeza untuk mengkaji kesan MKM terhadap sifat antimikrob filem kanji. Sifat kelutsinaran filem didapati berkurang apabila peratus kandungan MKM meningkat yang telah menghalang penembusan cahaya. Sementara itu, analisis ATR-FTIR mendapati bahawa tiada penyesaran puncak atau pembentukan puncak baharu yang menunjukkan bahawa MKM dan filem kanji tidak terikat secara kimia. Kajian aktiviti antimikrob filem ini terhadap Bacillus cereus dan Aspergillus niger telah mendapati berlakunya peningkatan kecekapan aktiviti antimikrob bagi penambahan minyak kayu manis (MKM) dengan peningkatan diameter zon perencatan. Didapati berlaku perencatan pada kepekatan minimum MKM ditingkatkan bermula 16% dalam filem kanji mencatatkan corak pertumbuhan dalam zon rencatan dengan diameter 24-44.2 mm dengan peningkatan 28.23-37.88% dan 34.12-52%, masing-masing bagi zon perencatan terhadap B. cereus dan A. niger berbanding tiada sebarang zon perencatan untuk filem kanji tanpa penambahan MKM. Pemerhatian morfologi menunjukkan pembentukan liang dan pemisahan fasa yang heterogen antara MKM dan kanji. Tegangan maksimum filem pula menunjukkan pengurangan kekuatan tegangan apabila kepekatan MKM bertambah walaupun tidak ketara pada peningkatan MKM sehingga 24%. Sebaliknya, terikan pada takat putus filem didapati meningkat sebanyak 102-252% selari dengan penambahan MKM yang bertindak sebagai agen pemplastikan. Keseluruhannya, filem kanji/MKM telah berjaya disediakan dan pencirian sifat fizikal dan aktiviti antimikrob bagi filem ini menunjukkan potensinya dalam penggunaan pembungkusan makanan. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2020-08 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/15786/1/15.pdf Ummi Habibah Abdullah, and Ishak Ahmad, and Ainon Hamzah, and Noor Afizah Rosli, (2020) Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob. Sains Malaysiana, 49 (8). pp. 1935-1945. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid49bil8_2020/KandunganJilid49Bil8_2020.html
spellingShingle Ummi Habibah Abdullah,
Ishak Ahmad,
Ainon Hamzah,
Noor Afizah Rosli,
Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob
title Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob
title_full Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob
title_fullStr Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob
title_full_unstemmed Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob
title_short Kecekapan filem kanji/minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob
title_sort kecekapan filem kanji minyak kayu manis sebagai pembungkus makanan dengan sifat antimikrob
url http://journalarticle.ukm.my/15786/1/15.pdf
work_keys_str_mv AT ummihabibahabdullah kecekapanfilemkanjiminyakkayumanissebagaipembungkusmakanandengansifatantimikrob
AT ishakahmad kecekapanfilemkanjiminyakkayumanissebagaipembungkusmakanandengansifatantimikrob
AT ainonhamzah kecekapanfilemkanjiminyakkayumanissebagaipembungkusmakanandengansifatantimikrob
AT noorafizahrosli kecekapanfilemkanjiminyakkayumanissebagaipembungkusmakanandengansifatantimikrob