Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida

Pencemaran mikroplastik di dalam makanan yang diproses masih kurang mendapat perhatian. Kaedah pengekstrakan mikroplastik daripada sampel makanan juga masih belum meluas terutama bagi sampel makanan yang melalui proses pembuatan yang kompleks seperti budu. Penggunaan bahan kimia semasa proses pengek...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Azwan Mat Lazim, Nahrusyifa Abdul Karim, Nurfarah Dyana Bakri
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/24809/1/SMS%2016.pdf
_version_ 1824449818864386048
author Azwan Mat Lazim,
Nahrusyifa Abdul Karim,
Nurfarah Dyana Bakri,
author_facet Azwan Mat Lazim,
Nahrusyifa Abdul Karim,
Nurfarah Dyana Bakri,
author_sort Azwan Mat Lazim,
collection UKM
description Pencemaran mikroplastik di dalam makanan yang diproses masih kurang mendapat perhatian. Kaedah pengekstrakan mikroplastik daripada sampel makanan juga masih belum meluas terutama bagi sampel makanan yang melalui proses pembuatan yang kompleks seperti budu. Penggunaan bahan kimia semasa proses pengekstrakan mikroplastik berpotensi menyebabkan kehilangan mikroplastik. Oleh itu, kajian ini membandingkan keberkesanan kaedah pengekstrakan menggunakan air suling dan larutan kalium hidroksida (KOH) untuk proses ekstraksi mikroplastik daripada lima jenis sampel budu yang berbeza. Hasil kajian menunjukkan bahawa air suling mampu mengekstrak mikroplastik namun tidak cukup berkesan dalam mengurai bahan organik pada sampel budu yang mengganggu proses pengenalpastian mikroplastik. Penambahan larutan kimia seperti KOH adalah perlu untuk membantu memudahkan proses pengenalpastian mikroplastik. Jumlah mikroplastik yang ditemui dalam kesemua sampel budu adalah rendah, dengan kehadiran sebanyak 19 zarah mikroplastik. Walau bagaimanapun, kehadiran mikroplastik jenis nilon dan logam berat mungkin akan menimbulkan kebimbangan terhadap potensi impaknya kepada kesihatan manusia. Kajian ini menekankan pentingnya pengawalan pencemaran mikroplastik melalui teknik penyediaan yang terkawal dan pemantauan yang tekal dalam industri pemprosesan makanan di Malaysia.
first_indexed 2025-02-19T02:08:53Z
format Article
id ukm.eprints-24809
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
language English
last_indexed 2025-02-19T02:08:53Z
publishDate 2024
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
record_format dspace
spelling ukm.eprints-248092025-02-05T07:59:54Z http://journalarticle.ukm.my/24809/ Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida Azwan Mat Lazim, Nahrusyifa Abdul Karim, Nurfarah Dyana Bakri, Pencemaran mikroplastik di dalam makanan yang diproses masih kurang mendapat perhatian. Kaedah pengekstrakan mikroplastik daripada sampel makanan juga masih belum meluas terutama bagi sampel makanan yang melalui proses pembuatan yang kompleks seperti budu. Penggunaan bahan kimia semasa proses pengekstrakan mikroplastik berpotensi menyebabkan kehilangan mikroplastik. Oleh itu, kajian ini membandingkan keberkesanan kaedah pengekstrakan menggunakan air suling dan larutan kalium hidroksida (KOH) untuk proses ekstraksi mikroplastik daripada lima jenis sampel budu yang berbeza. Hasil kajian menunjukkan bahawa air suling mampu mengekstrak mikroplastik namun tidak cukup berkesan dalam mengurai bahan organik pada sampel budu yang mengganggu proses pengenalpastian mikroplastik. Penambahan larutan kimia seperti KOH adalah perlu untuk membantu memudahkan proses pengenalpastian mikroplastik. Jumlah mikroplastik yang ditemui dalam kesemua sampel budu adalah rendah, dengan kehadiran sebanyak 19 zarah mikroplastik. Walau bagaimanapun, kehadiran mikroplastik jenis nilon dan logam berat mungkin akan menimbulkan kebimbangan terhadap potensi impaknya kepada kesihatan manusia. Kajian ini menekankan pentingnya pengawalan pencemaran mikroplastik melalui teknik penyediaan yang terkawal dan pemantauan yang tekal dalam industri pemprosesan makanan di Malaysia. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/24809/1/SMS%2016.pdf Azwan Mat Lazim, and Nahrusyifa Abdul Karim, and Nurfarah Dyana Bakri, (2024) Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida. Sains Malaysiana, 53 (10). pp. 3433-3443. ISSN 0126-6039 https://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol53num10_2024/contentsVol53num10_2024.html
spellingShingle Azwan Mat Lazim,
Nahrusyifa Abdul Karim,
Nurfarah Dyana Bakri,
Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida
title Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida
title_full Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida
title_fullStr Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida
title_full_unstemmed Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida
title_short Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida
title_sort perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida
url http://journalarticle.ukm.my/24809/1/SMS%2016.pdf
work_keys_str_mv AT azwanmatlazim perbandingankaedahpengekstrakanmikroplastikdalammakananterprosesbudumenggunakanairsulingdankaliumhidroksida
AT nahrusyifaabdulkarim perbandingankaedahpengekstrakanmikroplastikdalammakananterprosesbudumenggunakanairsulingdankaliumhidroksida
AT nurfarahdyanabakri perbandingankaedahpengekstrakanmikroplastikdalammakananterprosesbudumenggunakanairsulingdankaliumhidroksida