Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida
Pencemaran mikroplastik di dalam makanan yang diproses masih kurang mendapat perhatian. Kaedah pengekstrakan mikroplastik daripada sampel makanan juga masih belum meluas terutama bagi sampel makanan yang melalui proses pembuatan yang kompleks seperti budu. Penggunaan bahan kimia semasa proses pengek...
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2024
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/24809/1/SMS%2016.pdf |
_version_ | 1824449818864386048 |
---|---|
author | Azwan Mat Lazim, Nahrusyifa Abdul Karim, Nurfarah Dyana Bakri, |
author_facet | Azwan Mat Lazim, Nahrusyifa Abdul Karim, Nurfarah Dyana Bakri, |
author_sort | Azwan Mat Lazim, |
collection | UKM |
description | Pencemaran mikroplastik di dalam makanan yang diproses masih kurang mendapat perhatian. Kaedah pengekstrakan mikroplastik daripada sampel makanan juga masih belum meluas terutama bagi sampel makanan yang melalui proses pembuatan yang kompleks seperti budu. Penggunaan bahan kimia semasa proses pengekstrakan mikroplastik berpotensi menyebabkan kehilangan mikroplastik. Oleh itu, kajian ini membandingkan keberkesanan kaedah pengekstrakan menggunakan air suling dan larutan kalium hidroksida (KOH) untuk proses ekstraksi mikroplastik daripada lima jenis sampel budu yang berbeza. Hasil kajian menunjukkan bahawa air suling mampu mengekstrak mikroplastik namun tidak cukup berkesan dalam mengurai bahan organik pada sampel budu yang mengganggu proses pengenalpastian mikroplastik. Penambahan larutan kimia seperti KOH adalah perlu untuk membantu memudahkan proses pengenalpastian mikroplastik. Jumlah mikroplastik yang ditemui dalam kesemua sampel budu adalah rendah, dengan kehadiran sebanyak 19 zarah mikroplastik. Walau bagaimanapun, kehadiran mikroplastik jenis nilon dan logam berat mungkin akan menimbulkan kebimbangan terhadap potensi impaknya kepada kesihatan manusia. Kajian ini menekankan pentingnya pengawalan pencemaran mikroplastik melalui teknik penyediaan yang terkawal dan pemantauan yang tekal dalam industri pemprosesan makanan di Malaysia. |
first_indexed | 2025-02-19T02:08:53Z |
format | Article |
id | ukm.eprints-24809 |
institution | Universiti Kebangsaan Malaysia |
language | English |
last_indexed | 2025-02-19T02:08:53Z |
publishDate | 2024 |
publisher | Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
record_format | dspace |
spelling | ukm.eprints-248092025-02-05T07:59:54Z http://journalarticle.ukm.my/24809/ Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida Azwan Mat Lazim, Nahrusyifa Abdul Karim, Nurfarah Dyana Bakri, Pencemaran mikroplastik di dalam makanan yang diproses masih kurang mendapat perhatian. Kaedah pengekstrakan mikroplastik daripada sampel makanan juga masih belum meluas terutama bagi sampel makanan yang melalui proses pembuatan yang kompleks seperti budu. Penggunaan bahan kimia semasa proses pengekstrakan mikroplastik berpotensi menyebabkan kehilangan mikroplastik. Oleh itu, kajian ini membandingkan keberkesanan kaedah pengekstrakan menggunakan air suling dan larutan kalium hidroksida (KOH) untuk proses ekstraksi mikroplastik daripada lima jenis sampel budu yang berbeza. Hasil kajian menunjukkan bahawa air suling mampu mengekstrak mikroplastik namun tidak cukup berkesan dalam mengurai bahan organik pada sampel budu yang mengganggu proses pengenalpastian mikroplastik. Penambahan larutan kimia seperti KOH adalah perlu untuk membantu memudahkan proses pengenalpastian mikroplastik. Jumlah mikroplastik yang ditemui dalam kesemua sampel budu adalah rendah, dengan kehadiran sebanyak 19 zarah mikroplastik. Walau bagaimanapun, kehadiran mikroplastik jenis nilon dan logam berat mungkin akan menimbulkan kebimbangan terhadap potensi impaknya kepada kesihatan manusia. Kajian ini menekankan pentingnya pengawalan pencemaran mikroplastik melalui teknik penyediaan yang terkawal dan pemantauan yang tekal dalam industri pemprosesan makanan di Malaysia. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/24809/1/SMS%2016.pdf Azwan Mat Lazim, and Nahrusyifa Abdul Karim, and Nurfarah Dyana Bakri, (2024) Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida. Sains Malaysiana, 53 (10). pp. 3433-3443. ISSN 0126-6039 https://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol53num10_2024/contentsVol53num10_2024.html |
spellingShingle | Azwan Mat Lazim, Nahrusyifa Abdul Karim, Nurfarah Dyana Bakri, Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida |
title | Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida |
title_full | Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida |
title_fullStr | Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida |
title_full_unstemmed | Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida |
title_short | Perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida |
title_sort | perbandingan kaedah pengekstrakan mikroplastik dalam makanan terproses budu menggunakan air suling dan kalium hidroksida |
url | http://journalarticle.ukm.my/24809/1/SMS%2016.pdf |
work_keys_str_mv | AT azwanmatlazim perbandingankaedahpengekstrakanmikroplastikdalammakananterprosesbudumenggunakanairsulingdankaliumhidroksida AT nahrusyifaabdulkarim perbandingankaedahpengekstrakanmikroplastikdalammakananterprosesbudumenggunakanairsulingdankaliumhidroksida AT nurfarahdyanabakri perbandingankaedahpengekstrakanmikroplastikdalammakananterprosesbudumenggunakanairsulingdankaliumhidroksida |