Penurunan sikloheksanon kepada sikloheksanol oleh bakteria penghasil aseton-butanol, clostridium acetobutylicum NCIB 8052 - Mohd Sahaid Kalil; Noorhisham Tan Kofli (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Penyelidikan ini bertujuan mengkaji tindak balas penurunan sikloheksanon kepada sikloheksanol secara biotransformasi menggunakan Clostridium acetobutylicum NCIB 8052. C. acetobutylicum ditumbuhkan dalam media RCM dalam kultur tiub yang mengandungi sikloheksanon pada kepekatan 130 mM. Kajian biotransformasi dalam fermenter dilakukan menggunakan media minima glukosa yang mengandungi sikloheksanon (5 mM). Hasil biotransformasi dianalisis menggunakan kromatografi gas (GC). Kepekatan sikloheksanol yang terhasil didapati meningkat secara linear dengan peningkatan substrat yang diberikan sehingga 10 mM. Kepekatan substrat yang lebih tinggi secara relatifnya tidak meningkatkan hasil. Kajian ini menunjukkan bahawa biotransformasi sikloheksanon merupakan proses yang tidak berkait dengan pertumbuhan dan penghasilan butanol merupakan prasyarat untuk biotransformasi.