Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut

Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan suhu penggorengan yang berbeza terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam goreng bersalut. Tiga suhu penggorengan (150, 165 dan 180°C) pada dua tekanan penggorengan (102 dan 156 kPa) digunakan. Tiga jenis tepung penyalut (gandum, beras dan sagu) dis...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Azfa Raihani Juraimi, Mohamad Yusof Maskat, Wan Aida Wan Mustapha
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2006
_version_ 1796927960644583424
author Azfa Raihani Juraimi,
Mohamad Yusof Maskat,
Wan Aida Wan Mustapha,
author_facet Azfa Raihani Juraimi,
Mohamad Yusof Maskat,
Wan Aida Wan Mustapha,
author_sort Azfa Raihani Juraimi,
collection UKM
description Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan suhu penggorengan yang berbeza terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam goreng bersalut. Tiga suhu penggorengan (150, 165 dan 180°C) pada dua tekanan penggorengan (102 dan 156 kPa) digunakan. Tiga jenis tepung penyalut (gandum, beras dan sagu) disediakan dengan nisbah pencairan tepung kepada air adalah 1:1.5 (gandum) dan 1:1 (beras dan sagu). Keputusan menunjukkan peningkatan suhu penggorengan menyebabkan pola penurunan kandungan lembapan bahagian salutan bagi nuget ayam yang disalut menggunakan tepung gandum dan beras. Tiada perbezaan yang signifikan bagi kandungan lembapan pada bahagian substrat untuk kesemua jenis tepung serta tekanan penggorengan. Kandungan lemak pula menunjukkan pola peningkatan pada bahagian salutan bagi setiap tekanan penggorengan dan jenis tepung salutan. Untuk bahagian substrat, walaupun kandungan lemak menunjukkan perbezaan yang signifikan, tetapi perbezaan ini adalah sangat kecil.
first_indexed 2024-03-06T03:52:06Z
format Article
id ukm.eprints-3980
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
last_indexed 2024-03-06T03:52:06Z
publishDate 2006
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
record_format dspace
spelling ukm.eprints-39802012-03-28T01:32:17Z http://journalarticle.ukm.my/3980/ Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut Azfa Raihani Juraimi, Mohamad Yusof Maskat, Wan Aida Wan Mustapha, Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan suhu penggorengan yang berbeza terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam goreng bersalut. Tiga suhu penggorengan (150, 165 dan 180°C) pada dua tekanan penggorengan (102 dan 156 kPa) digunakan. Tiga jenis tepung penyalut (gandum, beras dan sagu) disediakan dengan nisbah pencairan tepung kepada air adalah 1:1.5 (gandum) dan 1:1 (beras dan sagu). Keputusan menunjukkan peningkatan suhu penggorengan menyebabkan pola penurunan kandungan lembapan bahagian salutan bagi nuget ayam yang disalut menggunakan tepung gandum dan beras. Tiada perbezaan yang signifikan bagi kandungan lembapan pada bahagian substrat untuk kesemua jenis tepung serta tekanan penggorengan. Kandungan lemak pula menunjukkan pola peningkatan pada bahagian salutan bagi setiap tekanan penggorengan dan jenis tepung salutan. Untuk bahagian substrat, walaupun kandungan lemak menunjukkan perbezaan yang signifikan, tetapi perbezaan ini adalah sangat kecil. Universiti Kebangsaan Malaysia 2006-07 Article PeerReviewed Azfa Raihani Juraimi, and Mohamad Yusof Maskat, and Wan Aida Wan Mustapha, (2006) Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut. Sains Malaysiana, 35 (1). pp. 89-93. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol35num1_2006/vol35num1_06page89-93.html
spellingShingle Azfa Raihani Juraimi,
Mohamad Yusof Maskat,
Wan Aida Wan Mustapha,
Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut
title Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut
title_full Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut
title_fullStr Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut
title_full_unstemmed Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut
title_short Pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut
title_sort pengaruh suhu penggorengan terhadap kandungan lembapan dan lemak nuget ayam bersalut
work_keys_str_mv AT azfaraihanijuraimi pengaruhsuhupenggorenganterhadapkandunganlembapandanlemaknugetayambersalut
AT mohamadyusofmaskat pengaruhsuhupenggorenganterhadapkandunganlembapandanlemaknugetayambersalut
AT wanaidawanmustapha pengaruhsuhupenggorenganterhadapkandunganlembapandanlemaknugetayambersalut