Pemencilan yis daripada buah-buahan tempatan dan rebung (Bambusa vulgaris) dan potensinya sebagai agen penaik roti putih
Kajian ini dijalankan untuk menentukan keupayaan yis (Saccharomyces cerevisiae) yang telah dipencil daripada buah-buahan tempatan iaitu duku langsat (Lansium domesticum), rambutan (Nephelium lappaceum), mangga Chokanan (Mangifera indica cv. Chokanan) dan rebung buluh minyak (Bambusa vulgaris) sebaga...
Main Authors: | Ma’aruf, A.G, Chung, F.Y, Noroul Asyikeen, Z |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
2012
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/5568/1/01%2520A.G.%2520Maaruf.pdf |
Similar Items
-
Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang
sebagai agen penaik roti
by: Kong, L.Y., et al.
Published: (2015) -
Leavening ability of yeast isolated from different local fruits in bakery product (Keupayaan Menaik Yis yang dipencilkan daripada Buah-Buahan Tempatan dalam Produk Bakeri)
by: Ma’aruf .A.G,, et al.
Published: (2011) -
Isolasi dan identifikasi senyawa fenotik dalam sari metanol rebung Bambusa Vulgaris Schrad
by: , WAHYONO, et al.
Published: (1987) -
Karakteristik fisikokimia tepung rebung terfermentasi dan pati rebung terfermentasi dari bambu ampel kuning (bambusa vulgaris schrad var. striata) serta potensinya sebagai pengental [Physicochemical characteristics of fermented bamboo shoot flour and fermented bamboo shoot starch from yellow ampel bamboo (Bambusa vulgaris schrad var. striata) and their potential as thickeners]
by: Rohadi Rohadi, et al.
Published: (2022-08-01) -
PENGARUH PERBEDAAN KONSENTRASI GARAM DAN GULA TERHADAP KARAKTERISTIK PIKEL REBUNG AMPEL KUNING (Bambusa vulgaris)
by: M. Khoiron Ferdiansyah, et al.
Published: (2020-09-01)